Ikigai - a japán életfilozófia

2021.02.07

Ez a már hallomásra is magával ragadó japán szó olyan jelentéstartalmat hordoz, amelynek megfejtése érdekében mindannyian feltettük már magunknak a következőkhöz hasonló kérdéseket: miért születtem a világra? Mit is csinálok itt valójában? Mi lehet az életem legfőbb célja?

A szó jelentése: iki=élet, gai=ok

 • az élet értelme
 • az, amiért érdemes élni
 • az érzés, amiért reggelente felkelsz
 • a boldogság, tudat, hogy értelmes életet élünk
 • motiváció az élethez és az önmegvalósításhoz
 • az érzés, hogy élettel teli életet élünk
 • az ok, amiért élünk
 • az életcélunk, mely örömmel tölt el.
 • az élet értelmének érzékelése, mely olyan állapotot ír le, amelyben az ember élettel teli, motivált, lelkes, elégedett, tisztában van vele, hogy miért kell fel nap, mint nap, miért teszi, amit tesz, mert tudja, hogy milyen irányt szeretne adni az életének. Mindezek érvényesek a saját "élete értelmét" ismerő ember kapcsolataira, beállítódására, céljaira, tevékenységeire és körülményeire is, vagyis az egész lényét és életét átszövi az ikigai filozófiája, érzése."A szíve mélyén minden emberben megvan az értelmes élet iránti vágy. Ez a vágy tökéletesen elég ahhoz, hogy mindnyájunkat az értelem keresőjévé és az értelem felfedezőjévé tegyen-egy életre.

Elisabeth Lukas

Létezik egy sziget, amit akár a Boldogság szigetének is nevezhetnénk, mivel az ott élő emberek hosszú, boldog aktív életet élnek- a Kelet-Kínai-tengeren elhelyezkedő Rjúkjú szigetcsoporthoz tartozó Okinava szigetéről van szó. A "százévesek szigetének" is szokták emlegetni, mivel a Föld teljes népességhez viszonyítva ott él a legtöbb százéves ember. A szigeten 2010-ben a férfiak átlagos életkora 79 év, a nőké 87 év volt.

Itt az idős emberek jó erőnlétnek örvendnek, önállóak  és élvezik az életet. A kilencven, száz évesek is motorral, hegyi kerékpárral járnak, kertet művelnek, kereskednek, pezsgő életet élnek - eszükbe sem jut "nyugdíjba menni". Elégedettség, öröm, energia és optimizmus jellemzi őket.

Okinava nagyszerű példája annak,hogy hol rendelkeznek az emberek sok ikigaial, hisz tevékenységüket fontosnak, értékesnek tartják, amely folyamatosan ösztönzi őket, hogy napról napra örömmel tegyék a dolgukat.

Az ikigai elve mélyen berögzült a japánok tudatába és legtöbbjük életének része annak kutatása és ápolása.


Az élet értelmének filozófiája és az ikigai elve az utóbbi években a tudomány fókuszába került, és ma már a boldog, aktív élet fontos elemének tekintik. A Tóhuku egyetem orvosi karának hosszú távú vizsgálatában 43 ezer egészséges negyven és hetvenkilenc év közötti felnőtt vett részt, amelyben sok szempontból vizsgálták az életmódjukat. A kutatás alátámasztotta, hogy az ikigai a hosszú élet fő alappillére, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a tényezőket, amelyek szintén szerepet játszanak az egészségük megőrzésében;

 • Tudatos légzés - a stresszes életmód sok esetben felületes légzéshez, ami rossz oxigénellátáshoz vezet, ezért érdemes rendszerese beiktatni olyan légzőgyakorlatokat, amelyek elősegítik a tudatos, nyugodt, lassú, mély légzést. A gyakorlat segíti a szervezet megfelelő oxigénellátását, emellett lazító, frissítő hatást tapasztalhatunk.
 • Egészséges táplálkozás - az önmagunkról gondoskodás alappillére.
 • Testmozgás - a jó közérzet és a test karbantartása érdekében.
 • Jó alvás - a kiegyensúlyozottságért, regenerálódásért.
 • Munka és magánélet egyensúlya
 • Reziliencia - rugalmasság ellenállási képesség a problémák kezelésére. A fent felsoroltak mindegyike hozzájárul a rezilienciához, hiszen, ha fizikailag és mentálisan kiegyensúlyozottak vagyunk, kevésbé viselnek meg minket a mindennapi kihívások, nehézségek.
 • Közösség - a másokkal való együttlét, kapcsolataink ápolása.

Egy biztos, Okinava sziget százéves öregjei tudnak valamit a hosszú boldog életről, amely a belső motivációnk megtalálásáról, életcélunk követéséről, és testi-lelki egészségünk megőrzésével érhető el.

Forrás és Könyvajánló: Bettina Lemke - Ikigai

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el