IKIGAI coaching

Neked szól, ha életcél és értékkereső vagy, ha szeretnél olyan életet élni, amelyben a képességeidet és adottságaidat kiteljesítve pozitív hozzájárulás lehetsz a körülötted élők számára.

Neked szól, ha szeretnéd a mindennapjaidat motiváltan és értékteremtően élni.

Neked szól, ha szeretnéd, a "karrier-magánélet" egyensúlyt úgy megteremteni, hogy az összhangban van az önazonosságoddal, értékrendszereddel és azzal, amire a világnak szüksége van.


Ikigai coaching

Ikigai önismereti munkafüzet (15 oldalas)

 + 1 coaching alkalom 90 perc


Ebben az együttműködésben kapsz egy 15 oldalas IKIGAI munkafüzetet, melyet önállóan töltesz ki, és azt követően egy coaching alkalommal tisztázzuk az IKIGAI-oddal kapcsolatban benned felmerülő kérdéseket és lehetőségeket. Egy cél/iránykijelölés megfogalmazásával pedig választ kapsz arra, hogy hogyan juthatsz egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy az ikigaiod megélése az életvezetésed részévé válhasson.

Ikigai életcél coaching

Ikigai önismereti munkafüzet (15 oldalas)

+ életcél feltérképező coaching folyamat

6 alkalom (x 60 perc)

Az életcél coaching során a munkafüzet gyakorlatain túl személyes figyelmet kapsz, segítő kérdéseket és gyakorlatokat, melynek köszönhetően mélyebb önismereti szintről kerül kitöltésre az ikigai ábrád. Ezzel és az ábra kiértékelésével az iránykijelölésen túl egy akciótervet is meg tudsz alkotni, amivel az ikigaiod a mindennapi életed részévé válhat.

Ikigai önmegvalósító coaching

Ikigai önismereti munkafüzet (15 oldalas)

+ kiegészítő gyakorlatok, önmegvalósító coaching folyamat  12 alkalom (x 60 perc)

Az önmegvalósító coaching során az életcél coaching kiegészül az akcióterv megvalósításának támogatásával. Pl. ha az ikigaiod megvalósításához a saját vállalkozásod elindítása a cél, akkor lépésről lépésre nyomon követem az utad, kiértékeljük a helyzetet, az esetlegesen felmerülő akadályokat, megkeressük azokat az erőforrásokat, tényezőket, melyekkel hatékonyan haladhatsz az utadon, szükség esetén pontosítunk, újratervezünk.


IKIGAI-az örömteli élet művészete

Az IKIGAI (ejtsd: ikigáj) - a japánok legnépszerűbb önismereti ábrája, amely segít abban, hogy megtaláljuk a legbensőbb motivációinkat, céljainkat, küldetésünket, amely - ahogy ők mondják- okot ad arra, hogy reggelente energikusan kelj, és minden egyes nap lelkesen végezd a feladataidat, és életed értelmének ismeretében élj.

"Engedd, hogy amit igazán szeretsz, csendben magával húzzon. Nem fog félrevezetni." Rúmi

A japánok úgy tartják, hogy minden emberben ott lakozik akár több ikigai (az életnek értelmet adó ok) is, amelyet felfedezve új nézőpontból és megközelítésből tekinthetünk a létezésünkre. Megérthetjük, és megismerhetjük, hogy melyek azok a dolgok, amelyek igazán boldoggá, elégedetté és értelmessé teszik az életünket, úgy, hogy közben másoknak - környezetünknek, családunknak, barátainknak, a világnak - is értéket adhatunk.

Az önismereti ábra 4 fő területre összpontosít, figyelembe véve azokat a tevékenységeket;

  • amelyek végzése önmagában örömet okoz nekünk,
  • amelyekben igazán jók vagyunk a képességeink és készségeink szerint
  • amelyekért megfizetnek/megfizethetnek minket (vagy bármilyen más honoráriumot várhatunk, pl.: kölcsönös segítség)
  • amelyekkel hozzájárulunk/hozzájárulhatunk a világ jobbá tételéhez.

Önismereti gyakorlatokon és kérdéseken keresztül ezekre a témakörökre fókuszálva elénk tárul a belső motivációs térképünk, amely megmutatja, hogy életünket mely dolgok teszik igazán boldoggá, elégedetté, és mely képességeink azok, amelyek hozzá segíthetnek minket, hogy önmegvalósító értékes életet éljünk. Iránytű, amely segít, hogy megtaláljuk az élet értelmét a mindennapokban.

Az ábra a fent említett 4 témakör halmazaiból áll. Ezekben a halmazokban helyezzük el a témákhoz kapcsolódó gondolatainkat, úgy, hogy közben egyesével megvizsgáljuk azokat. Pl.: minél inkább valami olyasmiről van szó, amit, szívesen végzünk, de kevésbé fizetnék meg, az minél feljebb kerül a felső körön belül, azonban, ha jól is csináljuk azt a tevékenységet, akkor kerülhet felső - amit szeretek csinálni, és bal oldali - amiben jó vagyok körök metszetébe...

A halmazok metszeteinek külön jelentőségük van, ezek mutatnak rá, hogy mi lehet a szenvedélyünk, foglalkozásunk, hivatásunk és küldetésünk.

Az ábra minden köre metszi, és kölcsönösen erősíti egymást. Az ikigai nemcsak arról szól, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, ami lelkesít, hanem tartós és értelmes célt ad az életünknek azzal, hogy cselekedeteink megfelelnek a személyes adottságainknak, képességeinknek, és ezzel pozitív hozzájárulás lehetünk a világ számára, úgy, hogy mindeközben a megélhetésünket is biztosítjuk. Ennek a tökéletes ikigainak a megtalálása, általában nem azonnal, az első ábra kitöltésével történik, sőt van, hogy nem is egy adott dologban összpontosul, több ikiaga-al is rendelkezhetünk, melyek különböző életterületeinken jelenhetnek meg.

Lehet, hogy a tökéletes egyensúlyt úgy találjuk meg, hogy lesz egy olyan hobbink, amelyben nagyon jók vagyunk és kiemelkedő teljesítményeket érünk el (pl. lefutjuk a maratont), lesz egy jó állásunk, ahol megbecsülik a képességeinket, és anyagilag is biztosít minket, és időnként például önkéntes munka keretében a menhelyen élő kutyákat sétáltatjuk, vagy környezetvédelmi aktivisták leszünk...fontos, hogy a számunkra ideális módon mind a négy területet működtetve éljük az IKIGAI-ainkat.

Amikor felismerjük, hogy melyek azok a dolgok, amelyek sokat jelentenek nekünk, és ezek cselekvéseink okát jelentik, mély érzés járhat át bennünket, és megértés arra vonatkozóan, hogy mi minden az, amit megtehetünk azért, hogy még inkább értékes életet éljünk. Érezhetünk belső lelkesedés, ugyanakkor nyugtalanságot is, egyfajta késztetést, vágyat, hogy megvalósítsuk azokat a dolgokat, amelyek szinkronizálnak az ikigaiainkkal. Ez az a belső motiváció, amely energialöketet ad az önmegvalósító élet kialakításához.

Ez a belső indíttatás segít abban, hogy:

  • célokká alakítsuk a vágyainkat
  • leküzdjük az akadályokat
  • kreatívan éljünk
  • kitartóak legyünk
  • energikusak maradjunk
  • szeressük az életünket és azt, akik vagyunk!

Én 2 éve ismerkedtem meg az IKIGAI-al, azóta szerves része az önfejlesztésemnek, és központi része az életvezetésemnek. Nagyon sok felismerést adott. Célokat adott, amelyek nem kívülről "kellene" és "kéne" nyomásgyakorlásból alakultak, hanem őszinte belső vágyaimból, értékeimből, motivációimból születtek meg.

Ha nyitott vagy arra, hogy felfedezd; mi az, ami téged valóban mozgat? mely képességeid és értékeid tudnak téged a valódi boldogságod és elégedettséged felé vinni? mivel lehetsz pozitív hozzájárulás mások életében? Akkor szívből ajánlom neked ezt az önismereti munkát, utat, s szívesen megmutatom neked, hogy hogyan léphetsz rá :) !

Írj nekem üzenetet egy 0. találkozó egyeztetésére:

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el