Filmnézés, mint coaching eszköz

2020.11.24


Film, mint önfejlesztő eszköz

A filmezés számomra egyet jelent a kikapcsolódással, érzelmi utazással, és önfejlesztéssel. 90-120 perc zavartalan időtöltés önmagammal, amikor lazítok, átadom magam a történetnek, hagyom, hogy hasson rám a cselekmény, a szereplők, a képi-zenei összhatás... Szeretem az inspiráló, igényes filmeket, amelyeknek mélyebb a mondanivalója, ami elgondolkodtat, új perspektívát ad. 


A családom és barátaim hívták fel a figyelmemet rá, hogy egy film végén, amikor a stáblista megy én meredten bámulok magam elé, és végig várom azt is, viccesen megjegyezték, és már szavuk járása a film végén, hogy: "most jön Viki kedvenc része!" 😊 Nem, nem a stáblistát olvasom, igazából fogalmam sincs, hogy mi megy a képernyőn, csak hallgatom a zenét, és "feldolgozom" a sztorit! Ilyenkor bennem egy összegzés megy végbe. (Ezért nem szeretek a TV-ben filmet nézni, ott csak pár másodperc a stáblista, ha van egyáltalán.) Egy jó film után még sokáig a hatása alatt vagyok, és napok múltán is érlelődik bennem vele kapcsolatban érzés, gondolat, felismerés, valami, ami "betalál".  

A filmek bizonyítottan nagy hatást gyakorolnak ránk

2019 év végén Londonban a University College kutatásában 51 alanyt ültettek be az Aladdin című film vetítésére, miközben szenzorokkal mérték a testi reakcióikat; testhő, szívritmus, bőr reakciók. A tanulmányban kimutatták, hogy az intenzív, érzelemdús, hangosabb jeleneteknél a résztvevők pulzusszáma megemelkedett, és az értelmezést igénylő jeleneteknél az agyi kapacitás is lényegesen megnőtt a figyelem és összpontosítás miatt. A kutatók arra jutottak, hogy a filmnézésnek stresszoldó hatása van, mentálisan stimulál, fejleszti a koncentrációt, memóriát.

Egy jó film Élmény

Minden, ami hatással van ránk eszköz arra, hogy magunkról tanuljunk. A munkámban azért szeretem alkalmazni a filmeket, mert a karakterek, élethelyzetek, a szereplők monológjai, gondolatai, érzelmei által olyan új nézőpontokat kaphatunk a saját témáinkkal, körülményeinkkel kapcsolatban, amik elgondolkodtatnak minket, melyek új megközelítésbe helyezhetik az addig megoldhatatlannak hitt kihívásainkat.

Amikor látunk egy történetet akaratlanul is kapcsolódási pontokat keresünk; lehet ez az egyik szereplő tulajdonsága, vagy egy szituáció, egy kihívás, élethelyzet, amely hasonló a tiédhez, vagy a történet tanulsága, ami miatt úgy érzed, hogy kicsit rólad szól.

Coaching során az elakadásodhoz kapcsolódó témájú filmet szoktam választani, és ahhoz feltett kérdések mentén dolgozunk tovább. Amikor te érkezel egy filmmel vagy történettel, akkor azon dolgozunk, hogy megértsük hogyan kapcsolódik hozzád a történet, mi fogott meg benne, mely szereplőben ismertél magadra, számodra mit tanít a film... A story coaching lényege, hogy a témádat, amin dolgozni szeretnél párhuzamba állítjuk egy film történetével, majd beszélgetünk róla. Ezzel a megközelítéssel a saját gondolatvilágodból kicsit kilépve egy tágasabb térben nézhetsz rá a helyzetedre, több megoldási lehetőség közül választhatod ki a saját, számodra ideális utat.

A moziterápiát vagy filmterápiát számos területen alkalmazzák a pszichológiában  napjainkban, mivel biztonságos teret kínálnak a gondolatok és érzelmek kimondására, felismerésére. Sokkal könnyebb egy történetről és a szereplőkről, azok döntéseiről, csalódásairól, hibáiról vagy megküzdéseiről kötetlenül beszélni és véleményt nyilvánítani szabadon, mint direkt kérdésekre válaszolni a személyes kihívást jelentő helyzeteinkről.

A story coachinggal az önfejlesztés könnyed, szórakoztató és inspiráló. Mivel rám is nagy hatással vannak a jó filmtörténetek, és dolgozom is velük a saját helyzeteim megértésére, ezért nem volt kérdés, hogy valahogy beintegráljam a munkámba, mint eszközt. Tökéletes arra, hogy a mindennapi világunkból kilépve, egy más szemüvegen keresztül, kívülről szemlélődjünk és   olyan dolgokat is észrevegyünk, amit egyébként nem.

Ha van kedved, próbáld ki! :)

Válassz egy filmet, ami tetszett, nagy hatással volt rád legutóbb! Idézd fel magadban a cselekményt, a film hangulatát, a szereplőket, a fordulópontokat, azt a néhány mondatot, jelenetet, ami magával ragadott, majd válaszolj a következő kérdésekre;


Milyen bölcseletet hordoz számodra a történet?

Ha a film cselekményét kellene leírnod 5 kulcsfontosságú szóval, melyek lennének ezek?

A felsorolt 5 szó hogyan kapcsolódik hozzád?


Melyik jelenet hatott rád leginkább ?

A jelenet melyik mondata, szava, történése volt a legmeghatározóbb számodra?

Mi az a konkrét érzés, érzelem, gondolat, amit előhívott belőled? Hogyan kapcsolódik ez hozzád?


Melyik szereplővel tudtál leginkább azonosulni?

Milyen közös tulajdonságaitok vannak és miben különböztök?

Mely tulajdonságára vágynál, és mi lenne más, ha rendelkeznél te is azzal a tulajdonsággal?


Hogyan cselekednél a vágyott tulajdonság birtokában annak érdekében, hogy túljuss az elakadásodon, kihívásodon vagy hogy elérd a céljaidat!?

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el