Sétáló Életvezetés - Walk & Coaching

2020.11.01

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy 10-15 perces séta után könnyebbnek, oldottabbnak és felszabadultabbnak érezted magad, mint a séta előtt. Szó szerint kigyalogolhatod magadból a stresszt és a rossz kedvet, kiürítheted a fejed.  Egy séta képes egyensúlyt teremteni benned, pláne, ha egy csendes erdei útvonalon teszed azt. Én imádok sétálni és igyekszem minél gyakrabban kihasználni a jótékony hatásait. Hetente 2-3 alkalommal sétálok fél-1 órát, és ami a legjobb, hogy nem azért, hogy A-ból B-be eljussak, hanem a friss levegőért, a természet közelségéért, a gondolataim rendezéséért - na, jó bevallom a kalóriaégetés is mellette szól :) . Néha olyan, mint egy meditáció, néha zenét vagy hanganyagot hallgatok közben és tanulok, néha pedig egy adott probléma megoldásán való önmunkára alkalmazom.

Miért érdemes sétálva coacholni?

Nyugaton már egyre népszerűbbek a sétáló meetingek, értekezletek. A Stanford Egyetemen végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy egy általános tárgy (pl. egy cipő) használatára milyen új ötlettel állnak elő a résztvevők miközben ültek, vagy futópadon sétálva ötletelnek. A kutatás eredménye pedig az volt, hogy a résztvevők háromnegyede több ötletet vetett fel séta közben. Ez alapján megállapították, hogy a gyaloglás határozottan serkenti a kreativitást, ezáltal új nézőpontok megtalálását. Ez az a pozitív hatás, ami nagy előmozdítást jelenthet egy-egy beragadt élethelyzetben, lehetséges megoldások keresésében, vagy egyszerűen abban, hogy más perspektívákat fedezzünk fel. Kilépve a megszokott környezetünkből a gondolataink szárnyra kapnak.

Miért érdemes erdőben sétálva coacholni?

A japán eredetű sinrin-joku, magyarul erdőfürdőzés kifejezés szintén egyre ismertebb nálunk is, főleg a mindfullness kapcsán, aminek lényege abban rejlik, hogy egy erdei séta alkalmával "megmerítkezünk" a fák által kibocsátott illatok esszenciájában, amely pozitívan hat a szervezetünkre, ellazít és energiával tölt fel minket. Japánban végeznek erre vonatkozóan kutatásokat: a Chiba Egyetem 300 tanulót vizsgált. A diákok sétát tettek a városban, majd egy erdőben, és kimutatták, hogy a természetben tett séta után az alanyok stresszhormon szintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a városi séta után.


Tehát mivel imádok sétálni, amely a kreatív gondolkodást elősegíti, és mindezt tehetem a friss levegőn felszabadultan coacholás közben, egy percig sem volt kérdés, hogy ezt a pozitív élményt minél több embernek szeretném megmutatni. :) Megvan a szépsége tavasszal, amikor ébredezik a természet és minden virágillatú, nyáron, amikor a fák lombjai alatt hűsölünk, ősszel, amikor minden színbe borul, és télen, amikor a talpunk alatt ropog a friss hó és hűvös tiszta levegő jár át minket.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen élményt nyújthat neked a sétáló coaching, vagy kérdésed van ezzel kapcsolatban, keress bizalommal. :)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el