SMART, hogy célba érj

2022.01.18


Ha tudatos tervező vagy, akkor biztosan hallottál már a SMART célokról, másképpen okos célokról. Ez egy nagyszerű módszer arra, hogy a vágyaidat, elképzeléseidet konkrét céllá alakítsd, én magam rendszeresen használom a saját életvezetésemben és a coachingban a munkám során alapeszköz.

Biztosan hallottad már:

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart." (Seneca)

Erre persze mondhatod; én pontosan tudom, hogy merre tartok, mi a célom, és azt is, hogy hogyan érjem el. Remek, hogyha ez így van, azonban, ha benne vagy egy kis önellenőrzésbe, akkor vizsgáld meg a céljaidat a SMART szempontok szerint; ugyanis, ha ezeknek megfelelően fogalmaztad meg és tűzted ki a céljaidat, máris megvan a kikötő ahová tartasz, ha viszont nem, akkor könnyen "SMARTosíthatod" a célod, hogy meglegyen az irány.

Előtte még néhány szó a jól megfogalmazott cél kritériumairól:

Legyen pozitív a megfogalmazás, azaz ne tartalmazzon tiltó szót, tagadást, fordítsd az ellentettjére. Arra fókuszáljon, amit el szeretnél érni és ne arra, amit nem akarsz.

Pl.: Nem akarok megbukni.... - Sikeres vizsgát teszek.../Nem akarok kifutni az időből... - Határidőre elvégzem a feladatot... / Ne dolgozzak a jelenlegi munkahelyemen... - Megtalálom az új munkahelyem...

Legyen aktív, azaz cselekvésközpontú, vagyis azon múljon a teljesítése, hogy valamit tenned kell érte, vagy máshogy kell tenned, mint ezelőtt.Jelentsen kihívást számodra, ha eddig heti 120 percet edzettél, akkor az nem lesz kihívást jelentő cél, hogy mostantól 125 percet szeretnél, de pl. heti + 30 perc vagy heti + 1 futónap beiktatása már lehet az..., hogy mi jelent számodra kihívást, azt csak és kizárólag te fogod tudni. Én azt szoktam mondani, amitől büszke lennél magadra, amiért beírnál magadnak egy plusz piros pontot vagy megveregetnéd a vállad, na az ok a kihívás skálán.

Legyen etikus, ez annyit jelent, hogy a célod elérésével ne tegyél keresztbe másoknak, vagyis, ha pl. feljebb szeretnél jutni a munkahelyi ranglétrán, akkor ne úgy közelítsd meg, hogy kifúrod a másikat a pozíciójából.

A cél elérése rajtad múljon. Természetesen a környezet, a körülmények sok mindent befolyásolhatnak, pl. egy forgalmi vizsgán más közlekedő autók, a vizsgabiztos szigorúsága, azonban a felkészültség az kizárólag rajtad, szóval ilyen esetekben érdemes így átfordítani: felkészülten és a legjobb tudásom szerint vizsgázok....

Mi is a SMART? Nézzük mit jelent a kifejezés:

Specific: pontos, konkrét. Minél részletesebben fogalmazd meg, hogy mit szeretnél elérni, segítenek az alábbi kérdések: Mit szeretnék? Hol vagyok most? Hová szeretnék eljutni? Egy jól definiált cél meghatározza azt, hogy hová tartasz és mit kell tenned az eléréséért.

Pl.: ha több bevételt szeretnél: új marketingstratégiákkal megnövelem az internetes eladásaimat / ha meg szeretnél tanulni spanyolul: spanyol nyelvvizsgát teszek, amire egy online nyelvtanfolyammal készülök fel. / ha könyvet szeretnél írni: megírom az első könyvem, egy írói kurzus elvégzésének a segítségével.

Measurable: mérhető, kézzel fogható

Ahhoz, hogy tudd a célod elérhető mérhetővé kell tenni, ennek legegyszerűbb módja, ha számot, szintet társítasz hozzá. 

Pl.: új marketingstratégiákkal megnövelem az internetes eladásaimat + 10%-kal. / spanyol alapfokú nyelvvizsgát teszek, amire egy online nyelvtanfolyammal készülök fel. / megírom az első 200 oldalas könyvem, egy írói kurzus elvégzésének a segítségével.

Attainable: elérhető, a kihívás és megvalósíthatóság egyensúlya

A kihívásról már volt szó, tehát fontos, hogy ki kelljen lépned a komfortzónádból a cél elérése érdekében, azonban az is lényeges, hogy megvalósítható legyen. Vizsgáld meg, hogy a cél ésszerű-e, valóban el tudod érni, rendelkezel-e az eléréséhez szükséges erőforrásokkal (idő, energia, anyagi háttér)!

A példáknál maradva: új marketingstratégiákkal megnövelem az internetes eladásaimat + 10%-kal, mivel egyre többen interneten vásárolnak napjainkban, ebben van potenciál. / spanyol alapfokú nyelvvizsgát teszek, amire egy online nyelvtanfolyammal készülök fel, túlórát vállalok, hogy meglegyen rá a pénz / megírom az első 200 oldalas könyvem, egy írói kurzus elvégzésének a segítségével, mivel jelenleg home-officeban dolgozok spórolok napi 1 órát, mivel nem kell bejárnom.

Relevant: releváns, fontos a számodra, támogat téged, jobb lesz neked tőle

Akár személyes, akár üzleti célról van szó, legyen releváns számodra, azaz legyen összhangban az érdeklődéseddel, azzal amiben hiszel, és járuljon pozitívan hozzá az életedhez, az elérése támogasson téged, ezáltal lesz fontos a számodra.

A példáknál maradva: új marketingstratégiákkal megnövelem az internetes eladásaimat + 10%-kal, mivel egyre többen interneten vásárolnak napjainkban, ebben van potenciál, egyre többen megismerik a termékeimet. / spanyol alapfokú nyelvvizsgát teszek, amire egy online nyelvtanfolyammal készülök fel, túlórát vállalok, hogy meglegyen rá a pénz, és végre előléptetést kérhetek a munkahelyemen / megírom az első 200 oldalas könyvem, egy írói kurzus elvégzésének a segítségével, mivel jelenleg home-officeban dolgozok spórolok napi 1 órát, mivel nem kell bejárnom, így teljesül egy régi vágyam, hogy író legyek.

Time-bound: határidőhöz kötött

A dátum nélküli cél nagy eséllyel csak álom marad, így mindegy, hogy konkrét dátumot vagy időtartamot rendelsz a célod mögé, a lényeg, hogy legyen hozzárendelve, hogy ne ess Pató Pál úr csapdájába.

Ha ez is pipa, akkor össze is állt a SMART célod.

Példák:

Február 28-ig új marketingstratégiákkal megnövelem az eladásaimat + 10%-kal, az internetes vásárlásokban rejlő potenciált kiaknázva, és ezáltal egyre több ember megismeri a termékeimet.

Rövidítve: Február 28-ig új marketingstratégiákkal megnövelem az internetes eladásiamat +10%-kal.

Ez év végéig spanyol alapfokú nyelvvizsgát teszek, amire egy online nyelvtanfolyammal készülök fel, túlórát vállalok, hogy meglegyen rá a pénz, hogy előléptetést kérhessek a munkahelyemen.

Rövidítve: Ez év végéig spanyol alapfokú nyelvvizsgát teszek, amire egy online nyelvtanfolyammal készülök fel.

November végére Megírom az első 200 oldalas könyvem, egy írói kurzus elvégzésének a segítségével, napi 1 óra befektetéssel, hogy teljesüljön egy régi vágyam, író legyek.

Rövidítve: November végére Megírom az első 200 oldalas könyvem, egy írói kurzus elvégzésének a segítségével, napi 1 óra befektetéssel.

Ha ez megvan érdemes a megvalósítást támogató plusz két szemponttal kiegészíteni, így lesz SMARTER cél:

Evaluate: értékelt, vagyis a cél megvalósításának folyamata ellenőrzés alatt tartott. Ezt úgy tudod nyomon követni, hogy a célt kisebb mérföldkövekre bontod, és azokhoz is határidőket szabsz, és a teljesítés kijelölt határidejéhez képest időszakosan reflektálsz rá, pl. a könyv esetében havonta hány oldalt kell megírnod...ez megvalósul-e. Levonod a következtetéseket és így van lehetőséged finomítani az akcióterved.

Reward: jutalmazás

Rendkívül motiváló tud lenni, ha már az elején (és a megvalósítás közben) arra gondolsz, hogy a cél elérése okozta büszkeségen, boldogságon és fejlődésen túl valamilyen aprósággal jutalmazod meg magad elismerve ezzel a teljesítményed. Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni bármi olyan lehet, ami jelképezi számodra a belefektetett munka és az elért cél értékességét. Ez segít motiváltnak maradni és a fókuszt tartani.

Bízom benne, hogy adott hasznos információt számodra ez a gyakorlati útmutató annak érdekében, hogy a 2022 valóban sikeres legyen a számodra 1-2 vagy akár 100 cél kipipálásával.

Ha kérdés merül fel benned, vagy szeretnél több információt a témával kapcsolatban, keress bizalommal! :)

Nagy-Magyar Viktória

női életvezetés coach

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el